SVĚT KRASOBRUSLENÍ - 6. díl

18.09.2017 07:55

Legenda krasobruslařského sportu Sonja Henie je námětem již šestého dílu seriálu z historie krasobrulení, který pro vás chystá Míša Koblasová...

Sonja Henie (8. dubna 1912, Oslo - 12. října 1969) byla norská krasobruslařka a filmová herečka. Třikrát vyhrála olympijské hry, desetkrát světový šampionát (jako jediná)  a šestkrát mistrovství Evropy.

Její matka se jmenovala Selma, otec Wilhem Henie. Sonin otec byl velkoobchodník s kožešinami, a velký sportovec. Zatím co otec miloval lyžování, Sonjina matka měla raději bruslení, takže malá Sonja začala bruslit ještě dříve, než začala chodit. Brzy nato začala závodit, a jako 5-ti letá vyhrála místní závody. Vzhledem k tomu, že žila v přepychu, měla veškeré podmínky pro to, aby mohla svůj talent bez problémů rozvíjet. Ve svých 11 letech reprezentovala poprvé svou zemi ve Francii. I když tehdy ještě neuspěla, rychle se zlepšovala. Dál pilně trénovala. Její styl byl naprosto ojedinělý, a nejen hudba, ale i kostýmy, které nosila, oslňovaly svou nápaditostí a zvláštnostmi, nehledě na elegantní linie, které zastínily do té doby jednobarevné dresy s dlouhými sukněmi.

V roce 1926, jako 14-ti letá, už na mistrovství světa získala 2 místo, a od té doby po dobu 10-ti mistrovství světa v letech 1927-1936 byla vždy suverénně na prvním místě. Další zlaté si přivezla i ze tří Olympijských her.

Zde jsou ukázky jejího umění: